Tuesday, April 26

de tanden van George...

Voor de trip van Newark naar Bethesda (Washington) kiezen we de “weg-van-de-snelweg-route” en rijden via Dutch County en Lancaster (de regio waar de Amish leven) naar het zuiden. Eenmaal aangekomen in Ephrata waarschuwen verkeersborden voor de zwarte koetsjes, en warempel ; ze racen met grote regelmaat over de weggetjes en hebben zelfs een aparte (overdekte) parkeerruimte bij supermarkets.


Eind van de middag arriveren we bij Mira (vriendin sinds 1976), echtgenoot David, hyperintelligente puberzoon Marc en ‘poolhond’ Arlo; vooral de laatste is nogal opgewonden en maakt door z’n geblaf de conversatie praktisch onmogelijk…. Later went-ie aan ons en worden we vriendjes. De Lilly Stone Drive ligt in een typische Amerikaanse buitenwijk van Bethesda (bosrijk en glooiend met de kranten op de oprit)en op maar 20 minuten rijafstand van the Mall in Washington. (the Mall is geen mall maar de boulevard die vanaf het Capitool naar Lincoln Memorial loopt)
Mira chauffeert ons op zaterdag vakkundig langs alle highlights van de stad. Vooral het Vietnam Veterans Memorial is indrukwekkend; na het kippevel-gevoel in het War Remnants Museum in Saigon afgelopen november over de ‘Amerikaanse’ oorlog, hebben we hier hetzelfde gevoel maar dan vanuit Amerikaans perspectief gezien. Voor de lunch rijden we naar U Street en staan buiten in de rij bij Ben’s Chili Bowl, waar ze - sinds Obama hier heeft geluncht – dezelfde hotdogs met chili verkopen, maar wel veel meer eters hebben! Op the Mall bezoeken we ’s middags 2 van de vele (gratis) musea. Inmiddels is het weer opgeklaard en loopt de temperatuur op richting 30°C.



Eerste Paasdag gaat aan ons voorbij, omdat de familie al vorige week het Passover feest heeft gevierd. Ook zijn we niet uitgekozen om samen met 30000 anderen eieren te komen zoeken in de tuin van het Witte Huis…. We rijden die dag naar Anapolis, ’n leuk oud stadje aan de Chesapeake Bay met als belangrijkste doel het eten van ‘n emmertje krabben bij “Mike’s”. Mira maakt ons al maanden lekker met dit vooruitzicht, dus de teleurstelling is groot wanneer blijkt dat ze “out of crabs” zijn…..De plek en ambiance maken veel goed! Later die middag – wanneer wij met ons tweeën in het Air & Space Museum rondlopen – breekt de paniek uit in huize Rosen als er ’n tornado-warning wordt uitgegeven. Wij hebben nergens iets van gemerkt…..
Maandagochtend rijden we 30 minuten voor de beste bagles in de buurt en ’t moet gezegd worden de bagles met creamcheese en zalm zijn niet te versmaden. We doen later ’n rondje Virginia (bezoeken Arlington Cemetry, lunchen in Alexandria en doen ’n tour in Mount Vernon, de prachtige estate waar George Washington de laatste 40 jaar van z’n leven heeft doorgebracht met als hoogtepuntje de display met z’n onderprothese…..) Het autotochtje door Washington-by-night na het afscheidsetentje bij Amalfi’s loopt in de soep, omdat Mira de weg ’n beetje kwijtraakt.

No comments: