Sunday, May 29

culy klets over violen....

’t Is al weer 40 jaar geleden dat Montreal de Olympische Spelen organiseerde. ’Was die zomer in Finland voor een CISV seminarcamp en heb er toen weinig van meegekregen. Maar het stadion met de iconische toren (de scheefste ter wereld!) staat er nog steeds en wordt volop gebruikt. We glijden met het kabelbaantje langs de toren omhoog voor een spectaculair uitzicht over de stad en rivier. Voor die tijd een futuristisch gebouw; kan nu wel ‘n likje verf gebruiken hier en daar…


In Rivière du Loup treffen we - geheel onverwacht - achter de Walmart-achtige en dus weinig indrukwekkende voorgevel een super supermarkt aan, die bepaald niet zou misstaan in New York of Austin. Zo’n “IGA extra” hopen we vaker te treffen tijdens de reis!

Op de groenteafdeling ligt een grote voorraad “fiddleheads” (ze hebben inderdaad veel weg van een kopje van de viool); daar had ik al over gelezen en wil ze zeker proberen (bv als bijgerecht bij ’n mooie steak!). Maar terwijl de klant naast me een verpakking fiddleheads in z’n karretje legt vertelt-ie me (met ’n heerlijk “Allo Allo-accent”!) dat ze 5 x in ijskoud water gewassen en 2x gekookt moeten worden, omdat ze anders giftig zijn en voor veel ellende kunnen zorgen. Bovendien zijn bepaalde soorten varens zelfs kankerverwekkend… Maar ja, het is – net zoals onze witte asperges – een delicatesse die maar beperkt verkrijgbaar is in het vroege voorjaar; het zijn per slot van rekening de uiteinden van varens die nog niet uitgerold zijn. Die wil ik, ondanks eventuele bedenkingen, toch ‘n keer proberen!


Bij een lokale winkel in het centrum van Fredericton zie ik ze weer liggen en vraag de baas hoe de vork nu precies in de steel zit. Hij vertelt me dat-ie ze zelf maar heel kort kookt en dat-ie geen giftige groentes verkoopt. (en dat z’n grootvader uit Nederland komt…) Inmiddels een dag later leven we nog steeds en geen centje pijn! En ze waren – met een klontje boter en een paar druppels azijn – niet te versmaden!

In plaats van een broodje paling genieten de Canadezen hier van een lobster roll ; een broodje ruim belegd met kreeftenvlees en wat roomboter of mayonaise. We hopen hier in de Maritimes (New Brunswick, Nova Scotia en Prins Edward Island) veel kreeft (en oesters, mosselen en coquilles) te eten! Zo uit zee op uw bord…



Fredericton – nota bene de hoofdstad van de provincie New Brunswick – is niet veel meer dan een klein provinciestadje, waar blijkbaar vooral op zaterdag weinig te beleven is (op de foodtruck met lobster rolls na dan!) Onze tweede Airbnb - in een rustige buitenwijk - is daarentegen weer een schot in de roos. ’n Mooi ingericht huis met ‘n uitgebreide keuken voor m’n “fiddlehead experiment”! Bovendien lieve kleine attenties als bloemetjes hier en daar en heerlijke zelf gebakken muffins als traktatie. Ook hier binnenkomen met een code, zodat we ook Sara niet ontmoet hebben…


1 comment:

Loes said...

Eten, eten en eten, en zeker voor jullie leuk om al die dingen uit te proberen.
Alleen probeer maar niet uit als wij komen eten. De viool krul ik weet het niet.
Maar ja, jullie hebben geen pijntjes, en er heerlijk van genoten.

Wat een leuke woning, het ziet er heel gezellig en fris uit.
Ben benieuwd wat we de volgende keer voorgeschoteld krijgen.
Misschien weer iets aparts aan eten?

Eet smakelijk.

Gr. Loes