Sunday, April 8

the big day!

’t Was ’n godswonder dat we halverwege 2017 eindelijk ‘ns waren ingeloot voor de Masters van dit jaar; voor de dinsdag/practiceday. De kaartjes kostten $ 75 per stuk, maar al rap werden ze voor die dag via het internet ten koop aangeboden voor $ 900….. Maar verkopen was geen optie! (ook op de dag zelf stonden er mensen langs de weg die veel geld over hadden voor kaartjes. Er gaan zelfs geruchten de ronde dat wanneer Tiger de cut gaat halen de prijs voor de kaartjes voor de zondag kunnen oplopen tot $ 9000……)

Ondanks de jetlag toch maar de wekker gezet en om zes uur aan ’t ontbijt; daar waren meer lieden in golftenue klaar voor de Masters! Alle ontbijters moesten nog 180 kilometer rijden en rond 8 uur kwamen we met z’n vijftigduizenden bezoekers tegelijk aan in het kleine stadje Augusta. Dat leverde vanzelfsprekend ’n geweldige verkeerschaos op; iets later dan gepland vonden we ’n parkeerplekje op de enorme parkeerplaats. 

Augusta National Golfclub lijkt te zijn aangelegd voor dit jaarlijkse festijn. Niet alleen dat waanzinnige parkeerterrein (direct naast de baan) ligt 51 weken van het jaar ongebruikt te wachten op de eerste week van april, net als de Disney-achtige entree (met zo’n 20 poortjes) alle restaurants en toiletgebouwen. En wat te denken van de waanzinnige shop vlakbij hole 1; gebouwd voor de Mastersweek! Bovendien staat de hele baan vol met televisietorens en scoreborden, die daar het hele jaar staan… En omdat je niet door de poortjes komt met mobiele telefoons, tablets en dergelijk hebben ze op verschillende plaatsten langs de baan rijen met telefoons geplaatst, zodat de bezoekers (gratis) contact kunnen maken met het thuisfront of om vrienden en bekenden jaloers te maken! Honderdduizenden bezoekers in één week maar de rest van het jaar spelen er zo’n 3 spelers per dag…. (de baan is trouwens in de zomer 5 maanden dicht in verband met de hitte!)


En – hoewel het allemaal zeer gestroomlijnd verloopt – sta je overal je in de rij… Bij de toiletten zigzaggende paden, bij de restaurants en voor de winkel… En vlak voordat we vertrekken staan we ruim ’n half uur in de rij voor een foto bij de “Founders Circle” tussen het clubhuis en ‘Magnolia Lane’ de toegangsweg naar de club. Heilige grond! (en iedereen in de rij maar klagen over die vrachtwagen op de achtergrond…) 


De foto van de winkel is vanzelfsprekend geen "eigen werk"; op het moment dat wij daar zijn is het bomvol, werkelijk nog zotter dan tijdens de Drie Dolle Dwaze Dagen. We slaan 'n paar verzoeknummers in en Paul koopt 'n shirt, maar de trui waar mijn oog op viel was na 2 dagen al uitverkocht...! (nog 4 dagen te gaan) We zijn de winkel weer snel uit gevlucht.... De spullen uit de winkel zijn overigens alleen in de shop te koop en niet via internet; wel erg exclusief dus! We worden - met de pet op - regelmatig aangesproken over de Masters.

De Masters staat bol van de tradities. Dat begint natuurlijk met dat fel begeerde groene jasje, maar ook de pimento-cheese en eggsalad-sandwiches zijn ’n begrip. En die kosten – net als jaren geleden - nog steeds maar $ 1,50 per stuk; de Masters schijnt het enige toernooi te zijn waar je niet wordt uitgekleed als je iets eet of drinkt…


En dan de sterren van de dag; tijdens de oefendagen zijn er geen vaste speelschema’s, je moet dus maar afwachten wie er hoe laat komen opdagen en hoeveel holes ze spelen. De topflight van de dinsdag is die met Tiger, Phil Mickelson, Freddy Couples en “onze eigen” (bij gebrek aan Joost Luiten!) Thomas Pieters. Zoals te verwachten veel volgers bij deze flight! Wij lopen alle holes af en zien zo toch alle azalea’s en bijna alle sterren aan ons voorbij komen. Overal waar Tiger zich vertoont staan drommen mensen en wanneer-ie ’n mooie bal slaat rolt er - ook tijdens de oefendagen - een bulderend gejuich over de baan!

Leuke weetje: de pasgeboren dochter van Sergio Garcia is vernoemd naar één van de holes en het kenmerk van de baan; ze gaat door het leven met de naam Azalea…!

No comments: