Thursday, December 1

monkey mia

Afdalend richting Perth zijn de afstanden tussen de verschillende etappeplaatsen gelukkig iets minder groot. Toch nog wel steeds saaie stukken. Kilometers rechte weg zonder enige afleiding. (ook geen radio-ontvangst).In de outback zwaaien alle tegenliggers (iedereen is blij om weer ‘ns ’n teken van leven te zien…!); dat wordt hier op de North West Coastal Highway iets minder, er is ook meer vakantieverkeer (de zomervakantie begint hier over 2 weken). We hadden gedacht dat de temperatuur richting zuiden af zou nemen, maar we zitten hier nog steeds dik boven de 30°C…. Inmiddels komt de wind uit zee en zijn er bijna geen vliegen meer. Tijdens ’n tussenstop in Carnarvon – ’n havenplaatsje aan de monding van een rivier met veel fruitplantages (70% van het fruit van de staat komt hier vandaan!) – staan we op een camping tussen de mango-, avocado- en bananenboomgaarden; tropischer kan je het haast niet krijgen!


Onderweg – bij de Hamelin Pools – zien we wel een heel bijzondere diersoort; de stromatolieten, levende fossielen. Deze bacteriën waren de eerste vorm van leven 3 biljoen jaar geleden en hebben er voor gezorgd dat er zuurstof kwam op aarde! Vanaf de boardwalk zie je de rotsachtige formaties, die nog steeds zuurstof produceren. Bijzondere plek.

De volgende bestemming is het Monkey Mia Resort, op een schiereiland midden in Shark Bay (weer ‘n “world heritage area”). Daar wanen we ons op een tropisch eiland; de foto’s spreken voor zich, me dunkt. We boeken voor de volgende dag de “wildlife cruise”en krijgen voor ’n koopje de “sunset cruise”op de koop toe. ’t Enige dat we te zien krijgen tijdens die zeiltocht is dan ook de zonsondergang… Dat zou de volgende dag wel anders zijn!
Die volgende dag begint overigens ’s ochtends vroeg met ‘n “dolphin interaction” op het strand. Monkey Mia staat bekend om de wilde dolfijnen die hier dagelijks naar het strand komen in ruil voor een paar vissen. Daar staan we dan met z’n honderden aan de waterrand; toch wel leuk om ze van zo dichtbij te zien en te horen ‘piepen’. De cruise met de grote catamaran later op de ochtend wordt spectaculair; doel is om dugongs (soort zeekoeien) te zien en we zijn op de juiste plek op de juiste tijd. Veel dugongs dus! Ze zijn erg schuw, dus benaderen en fotograferen is niet eenvoudig. Ondertussen zwemt er ook nog ‘ns een luipaard-haai en ’n grote groep dolfijnen voorbij… ’s Avonds gaan de tijgergarnalen uit Exmouth op de BBQ; ’t blijft super BBQ-weer, na zonsondergang koelt het lekker af.


(de dagelijks gedownloade NRC en het Australische Tv-journaal – zelfs in de outback ontvangen we vaak digitale TV op de ingebouwde flatscreen – brengen ons de slechte berichten over de euro-zone. Gisteren zagen we zelfs onze eigen Jan-Kees nog ‘ns even uitleggen aan de Australiërs hoe het bij ons in mekaar steekt….)

1 comment:

loes said...

Hallo, daar is ze weer.

Wat een mooie foto's. Mijn favoriet
is de boom met de zeilboot op de achtergrond. Misschien neem ik die wel als bureaublad. En de dolfijnen die vind ik zo lief. Het lijkt of ze altijd lachen.
Nog 14 dagen hé voor jullie, dacht ik.Jullie hebben weer iets heel moois om terug te kijken.
Liefs Loes.