Tuesday, December 18

aroy mak mak!

Op de plaats waar ons bed staat in de "historic inn" in Chantaburi stond in het begin van de vorige eeuw de vrouw des huizes lokale lekkernijen klaar te maken; de kamer heet dan ook toepasselijk "Mother's Kitchen". Zo heeft elke van de 12 kamers een naam die iets te maken heeft met de historie van het 150 jaar oude huis of de rubberplantages waar de toenmalige eigenaar rijk mee is geworden. (http://www.baanluangrajamaitri.com/en/ ) Het huis - dat ook dienst doet als museum (alleen de entree op de benedenverdieping) - is gebouwd van hout en flink gehorig. Bij aankomst worden we al gewaarschuwd voor de krabben die in deze periode vanuit zee in de rivier komen paaien; het is niet dat de krabben veel kabaal maken, maar wel de vissers die de hele nacht met erg lawaaiige bootjes op jacht zijn naar de beestjes.... Ook het verkeer in het smalle straatje van de -overigens schitterende - "waterfront" komt al weer vroeg op gang.

Het ontbijt - je hebt keuze uit 3 soorten; noedels, congee of gebakken eieren - moet je de dag van te voren al bestellen, want dat wordt bij één van de vele eettentjes besteld! Ba Mai - het noedelrestaurantje van de overbuurvrouw levert m'n noedels en is om zes uur al bezig met de voorbereidingen... Samen met de eigengebakken Thaise "oliebolletjes" - lekker met gecondenseerde melk - een voedzaam ontbijtje met uitzicht op de rivier.


Tijdens het ontbijt raken we in gesprek met 'n Amerikaanse jongedame die - oh wat 'n toeval -  uit Austin (Texas) komt! Gespreksstof te over dus. We nemen haar op sleeptouw voor een wandeling over de markt, de 'gem-market' en de oude stad en verder gaat ze weer met haar bliksembezoek aan Thailand en Sri Lanka.

Daarna rijden we via de kust richting onze tweede bestemming in Chantaburi. Leuk tochtje vol met verassingen; een volledig witte tempel, een "delfts blauwe" tempel en een idyllisch restaurantje aan een baai, waar we na enig "handen-en-voeten-werk" een voortreffelijk bord curry met softshell crabs en versgemaakte fishcakes op tafel krijgen! Aroy mak mak, oftewel; heerlijk!!


Na het rumoerige hotel in het oude gedeelte van Chantaburi verheugden we ons op het rustige Pimdara hotel, net buiten de stad op het platteland. Druiloren als we zijn hadden we er geen rekening mee gehouden dat de buurman wel eens (minstens) 10 hanen zou kunnen hebben... En ook niet dat die k..beesten niet rond zonsopkomst maar al halverwege de nacht om het luidst begonnen te kraaien. (niets over gelezen in de reviews...)

Het ontbijt maakte een boel goed. De eigenaresse begon met zich te verontschuldigen voor het feit dat het ontbijt alleen uit 'Thai food' bestond; ik vond het heerlijk, vooral omdat er verschillende lokale lekkernijen bij waren! De regio staat bekend om fruit, groenten en kruiden; geen wonder dat er veel bijzondere smaken te ontdekken zijn. De avond ervoor raadde een vriendelijke dame me aan een zure vissoep met het groen van de kardemomplant te bestellen. Dat was de eerste en enige misser op culinair gebied; de soep smaakte naar hoe m'n 'Gehwohl' voetencrème ruikt... Jakkes! (en we hadden haar 's middags nog wel zo lief gewezen op een een paar (grappige) schrijffouten in haar Engelse menukaart. Fired in plaats van fried, Main Cause....)

Maar de geroerbakte rijstnoedels met krab (pad sen Chan buu) en de 'draadjesvlees curry met Chamuang blaadjes' (gaeng muu Chamuang; eerder gegeten bij het nummer 1 restaurant Chanthorn Pochana) bij het ontbijt van Pimdara waren top. Twee lokale favorieten op één bord!


Onderweg naar het Sai Dao National Park en de Chatrium golfbaan staan om de paar honderd meter borden met "Beware of  the Elephants", zelfs soms met rode knipperlichten. Tja, op de Veluwe delven de herten meestal het onderspit, maar wanneer je hier met een vaartje tegen een olifant aanrijdt moet je dat met de dood bekopen (onlangs weer gebeurd). 'n Gewaarschuwd mens telt dus voor twee.

Ook op de baan wordt je zo nu en dan gewaarschuwd voor olifanten en apen. En als we op hole 10 arriveren worden zelfs de caddies onrustig wanneer we dichtbij in de jungle naast de baan een paar keer het getrompetter van een olifant horen... De apen schijnen nogal eens wat te jatten; één van de boeven pakte m'n bal op, keek er aandachtig naar en legde 'm terug. Waarschijnlijk vond-ie 'm te oud.

Het is overigens een schitterende golfbaan in dito omgeving, perfect onderhouden . Jammer alleen dat ook hier 5- en 6-ballen zijn toegestaan....
In het National Park - ondanks het feit dat we als westerlingen 10 keer zoveel voor de entreeprijs betalen als de Thai - staat geen enkel opschrift in het Romeinse schrift. Dat heeft tot gevolg dat we de watervallen mislopen, maar desondanks een leuke wandeling maken.


De volgende etappe is lang en verloopt 'n tikkeltje dramatisch. Het eerste "tussenpunt", La-lu, 'n gebied met wonderlijke erosies, is prachtig en wonder boven wonder ontzettend goed aangegeven. (da's uniek in Thailand!).
De volgende bestemming - het Nana Dhammasathan Buddha park - is aan de werksporen te zien nog maar onlangs vakkundig dichtgetimmerd. Jammer, want de foto's op internet zien er prachtig uit. Op naar het Pang Sida NP; daar aangekomen probeert de man bij de slagboom ons uit te leggen dat er nauwelijks water valt bij de waterval, dus wij maken rechtsomkeer...

Maar het ergste komt nog; het Chantra Hotel in Sa Kaeo - een oninteressante grensstad vlakbij Battambang in Cambodja - is nog lang niet af en de (rokende) werklui zijn overal met veel kabaal bezig, het personeel is zeer onvriendelijk en ongeïnteresseerd en de conversatie loop voornamelijk via een vertaalapp op één van de iPhones van de dames en een rekenmachine. Als klap op de vuurpijl komen de door Paul bestelde spareribs als een soort gehaktschotel op tafel; bij navraag bleken de spareribs fijn gehakt te zijn..... Chop chop!


Nog één overnachting voordat we op woensdag weer naar Suvarnabhumi (of New Bangkok International Airport / BKK) rijden. De rit naar Chachoengsao gaat langs 4 wats, de één nog aparter dan de ander.
De eerste is volledig gedecoreerd met schelpen, de tweede is van top tot teen goud gekleurd, de derde is van roestvrij staal gemaakt en de vierde is op zich vrij gewoontjes ware het niet dat er een enorme kolonie "flying foxes" (grote vleermuizen, ook wel "fruit bats") bivakkeert.

Bij die laatste tempel waren we getuigen van het inzegenen van een gloednieuwe auto (ze laten hier alles inzegenen). De monnik ziet ons staan en zegent ons ook maar even tussen neus en lippen door, ik denk dat de gelukkige eigenaar van de nieuwe auto daar voor betaald heeft.... Wel een prettig idee dat dat eindelijk een keer gebeurd is!


We bezoeken ook een religieus soort Disneyland met kopieën van allerlei Buddhabeelden, 'n markt en restaurants. Alles draait hier om eten. Ik heb er m'n jaarlijkse durian-momentje; dit keer met een Ola ijsje met durian smaak. En - 't is waar  - het aroma komt je tegemoet, wanneer je het pakje open doet...  Ja, 't stinkt! Maar smaakt "aroy mak mak"....


Nog 3 dagen Bangkok in het vooruitzicht! 'Heb weer allerlei wandelingen uitgestippeld door onbekend gebied. Bovendien zijn er 2 nieuwe dingen onlangs geopend; de 'observatory' van de Mahanakon toren en de Iconsiam shoppingmall aan de andere kant van de rivier. Superdeluxe en hypermodern winkelcentrum annex museum annex theater met een fontein-spektakel à la the Bellagio in Las Vegas, direkt aan de rivier. De foto's en filmpjes zien er spectaculair uit.

No comments: