Friday, November 21

Lekkel!

Woensdag hebben we een golfafspraak met een aantal buren; Cees is van de partij en de 2 Haagse dames van nummer 26. Dominiek en Caroline blijken toppers te zijn van Golfclub Leeuwenbergh; allebei single handicappers. Helaas kan Caroline in verband met een fysiek probleem niet meespelen, maar wandelt – hoewel het flink knaagt – met plezier mee…. (charmant als altijd heeft Paul voor de gelegenheid een pet opgezet van de bank die lang geleden door haar over-over-grootvader is opgericht!)


De handicap van Cees blijkt niet helemaal vast te staan; hij wordt tijdens de Four Ball-Better Ball wedstrijd (Cees & Dominiek tegen “de sterren van Banyan”….) voortdurend bijgesteld. Dat wil zeggen verlaagd (van 36 naar uiteindelijk 18!), aangezien hij de enige is die de eerste holes par na par maakt. Het wordt een mooie, gezellige ronde en bovendien een spannende strijd. In het pompeuze clubhuis bij het bier (de witte wijn is op…!)  en de springrolls & chickenwings blijkt dat we gelijk geëindigd zijn; 40-40. Wat ’n mooie dag!
En er volgt ook nog een mooie zwoele avond, want we zijn bij Cees en Panjit genood voor een drankje en wat hapjes. Dat drankje wordt uiteindelijk "heel wat drankjes"  en die hapjes blijken een geweldige thaise maaltijd te zijn met loempia’s (Panjit heeft zelfs de loempiavellen ‘from scratch’ gemaakt!), saté en fried rice.  Aroy! Door de meeste Thai trouwens uitgesproken als Aloy; de “r” blijkt ook hier een probleem te zijn. Het betekent in ieder geval; Lekkel!


Ook de volgende dag veel lekkers. Al om kwart voor negen ’s ochtends worden we met ons drieën afgezet bij de grote Chat Chai markt en gaan we samen met Yaya van “Hua Hin Thai Cooking Academy” boodschappen doen voor de kookcursus van die ochtend. Naast de bekende ingrediënten ook bijzondere zaken als pickled lime, pickled garlic, winter melon (een enorme komkommer of pompoen) en een grote groene/onrijpe papaya. Het is weer flink concentreren geblazen om alles te verstaan; de “lime” spreekt Yaya uit als “lamb”, terwijl ik toch zeker wist dat we geen gerecht met lamsvlees hadden uitgekozen….  Bij aankomst in de kookschool staan er voor elk gerecht 3 trays klaar met de schoongemaakte ingrediënten; we hoeven alleen hier en daar nog wat te snipperen, snijden of in de vijzel te pletten.


Voor de papaya salad leren we een bijzondere techniek van raspen; toevallig heb ik de  papaya-rasp een paar dagen eerder al bij de lokale Blokker – ik beschreef 'm eerder als 'de winkel van Malle Pietje’- op de kop getikt; handig apparaatje! Trouwens heerlijk snuffelen daar tussen alle Thaise kookgerei, potten en pannen. De oude baas is bereid om mooie deals te maken, moeder de vrouw zit ‘m vanachter haar bureautje streng in de gaten te houden. Ik moet nog gaan onderhandelen voor een vijzel! (want - zo is nu gebleken - m'n granieten vijzel is mooi voor de curries en het malen van geroosterde rijst, maar zeker niet voor de meeste andere zaken; dus ik moet naarstig op zoek naar een aardewerken vijzel)


Als de voorbereidingen klaar zijn worden er 3 woks opgewarmd en kan het feest beginnen; onder het toeziend oog van Yaya draaien we de 5 heerlijke gerechten in elkaar om tot slot één en ander met z’n vieren op te eten. Tja, Paul heeft geen behoefte aan de cursus, maar is wel te porren om het resultaat samen met de koks soldaat te maken! Veel geleerd en buikje vol! De recepten gaan natuurlijk mee naar huis, dus wees gewaarschuwd; de komende tijd veel Thaise maaltijden voor onze gasten….


Ziehier nog één van de gasten, die gebruik maken van ons zwembad. Deze was alleen geïnteresseerd in een slokje (licht) gechloreerd zwembadwater en schoot vervolgens weer het struikgewas in. We zijn benieuwd naar wat daar allemaal nog meer huist. (aan de andere kant is het misschien maar beter om het niet te weten.....)


(Terwijl we vorig jaar alleen via de zender BVN (Beste van Nederland)  onder andere het NOS Journaal konden zien, heeft de (Nederlandse) eigenaar van het huis onlangs een apparaatje geïnstalleerd waardoor we nu niet alleen alle Nederlandse zenders, maar ook Sport1 Golf kunnen zien. Dus ligt Paul ook hier op de bank om Joost Luiten te volgen tijdens de wedstrijd in Dubai !)

1 comment:

Loes said...

Hallo, jullie hadden toch vakantie, maar het is gewoon werken geblazen. Eerst gaan jullie golfen, dan gaat Marc koken ( Paul toch ook eens proberen). Zorg je wel dat je niet te veel overbagage hebt, met alles wat je daar zoal koopt aan vijzels. De hapjes zien er wel erg lekker uit, als er maar niet te veel koriander in zit. Wat leuk al die beestjes in het zwembad, toch leuk gezelschap als je gaat zwemmen. O, ja gezellige mensen he, die hagenezen.
Kennen de dames Bert Keizer, de man van Klari, die kennen jullie toch wel. Tot de volgende keer.

Liefs loes,