Saturday, December 5

wow!

Ondanks het feit dat we op de website  alle foto’s al gezien hebben is het toch een ”wow-moment” wanneer we in Koh Lanta Old Town het huis op palen binnenlopen. Wat ’n schitterende plek en wat een bijzonder huis voor de komende 5 dagen! En wat een leuke ontvangst door de eigenaren van het huis Mon & Mayaan; hij Thai, zij half Nederlands half Israëlisch (en nauwelijks 3 weken geleden bevallen van hun eerste kindje). Het huis wordt nu pas 2 maanden verhuurd en we hebben het maanden geleden dus gehuurd zonder van tevoren reviews te kunnen lezen; da’s heel bijzonder voor ons, want meestal pluizen we die altijd helemaal uit… Volledig afgegaan op de foto’s (https://www.airbnb.nl/rooms/6095946)


Ook een paar minpuntjes… We moeten – vooral de eerste paar nachten – erg wennen aan de nachtelijke geluiden. Vooral de branding bij hoogwater houdt ons wakker (we liggen er boven!), de imam die om 5 uur met veel kabaal de dorpsgenoten oproept voor ’t gebed en de hanen van de buren. Links wonen de vissers (’n familie van 12) en die gaan er - afhankelijk van het getij - soms midden in de nacht vandoor om te vissen… Aan de andere kant is de winkel van sinkel van de ladyboy/transgender; wanneer ik er een fles oestersaus wil kopen blijkt die helaas “Solly, finish!”. Dan maar op de fiets het dorp in.

Een groot pluspunt is de vrolijke visser die ‘n paar deuren verder een maand geleden z’n huis heeft omgebouwd tot restaurant. We eten er 2 avonden een waanzinnig stuk van de kolossale  ‘Blue Marlin’ die net uit de Andaman Zee gevist is. Met knoflook & peper saus o zo lekker!


Ander minpuntje is dat – behalve het toilet – alles direct in zee geloosd wordt; het douche- en afwaswater, de wasmachine (wel fijn dat die er is!) en al het “organische materiaal”. De ene keer dat ik zelf kook verdwijnt het groente afval dan ook direct via het keukenraam in zee. (voor de kippen, vissen, honden en katten (en ratten?) die de boel ‘wegwerken’)  Helaas beschouwt de familie links luiers blijkbaar ook als organisch materiaal en belandt er ook nog wel ‘ns een plastic fles in het water zo nu en dan.

Het uitzicht is er één uit duizenden; de zee, ’n paar eilandjes, de rest van het dorp en de schitterende dode boom, waarin – tijdens vloed – 2 visarenden huizen! M’n favoriete plekje is het zitje op de tweede verdieping; daar kan je met een borrel in je hand heel lang in de verte blijven staren…


Koh Lanta is een rustig eiland - met name de oostkust, waar wij bivakkeren – waar voornamelijk backpackers en een paar Zweedse ‘pakket-reizigers’ vakantie vieren. Op de veerboot heb je meteen het Texel-gevoel! Vakantie tijdens de vakantie… Hier scheuren de dames in zwarte jalabeja met hun motoren over de smalle wegen, geen bussen, geen supermarkt (ja, natuurlijk wel een paar 7/11 ‘s; die zie je hier in Thailand op bijna elke hoek van de straat…) ,’n paar watervallen en ’n grot. En natuurlijk ’n stuk of wat schitterende stranden! ’n Andere wereld na Phuket en Krabi. Maar ja, je leest op verschillende websites dat het er zo heerlijk rustig is; op die manier kan het niet lang meer duren! 

Voordat we het eiland weer verlaten bezoeken we – op weg naar de ferry –  Mon & Mayaan in hun nieuwe huisje in de bergen op het midden van het eiland; we wensen hen veel geluk met de kleine en hun Airbnb-business en denken dat het eiland er over een paar jaar wel heel anders uit zal zien… 
Als tussenstop naar Hua Hin rijden we in 4 uur naar Surat Thani. Overdag merken we niks van de verjaardag van koning Bhumibol (vandaag - 5 december - 88 geworden), maar wanneer we die avond richting de waterkant wandelen belanden we midden in een “vrijmarkt” , tv-beelden vanuit Bangkok en ‘n waar eetfestijn. Plotseling gaan alle lichten uit, ontsteekt iedereen een kaarsje en zingen ze met z’n allen het volkslied. Na dit ontroerende moment breekt het vuurwerk los. Zo vieren ze Koningsdag hier in Thailand! Wij vieren ’t met een roti met banaan…


1 comment:

Loes said...

Wat is dit weer een prachtig verhaal.
Wat onrustige nachten, maar wel weer leuk om mee te maken.
Heel anders dan in een goed hotel, waar ook wel eens voor komt dat
het niet altijd even goed is, en er wel eens wat verkeerd gaat.
Dit zijn wel weer hele leuke momenten, en ik kan me voorstellen dat het plekje boven,
het favorite plekje is, het is een plaatje, niet alleen de mooie foto, maar ook het uitzicht.
Ik zeg maar niet meer geniet er nog maar van, want dat doen jullie toch wel.
Lieve groet Loes.