Saturday, March 18

culi-klets 3

In het lokale - Engelstalige - sufferdje van Hua Hin, de "Hua Hin Today" las ik een artikel over een aantal restaurants in het dorp met bijzondere versies van pad krapao. Zoals de oplettende lezer wellicht weet is dat gerecht niet alleen het meest populaire (streetfood) gerecht van de Thai, maar ook ons lievelingsgerecht. (ook omdat het zo eenvoudig te maken is!) 

Was het voorheen nog lastig om de krapao (holy basil) te krijgen in Nederland (ritje naar Amsterdam of Voorburg), sinds ik zaad meeneem (of door anderen aangeleverd krijg) uit Thailand staat het de hele zomer op het terras! (en in de winter in de prachtige Hong Kong Superstore in de Kinkerstraat in Amsterdam) De 'gewone' versie wordt gemaakt met runder-, varkens-, of kipgehakt, maar er zijn ook allerlei variaties met inktvis, zure worst uit de Thaise Isaan, of krab. 

In het artikel werd "Mae La Crab Khrapao" geroemd om z'n krapao met krab. Wij er op af! In een achteraf straatje sluiten we aan bij de wachtenden buiten op de stoep (op de lijst van wachtenden alleen op plek 22 westerlingen...) Na een half uur wachten schuiven we aan voor een heerlijke maaltijd, terwijl ze (ongevraagd) de pittigheid aangepast hebben aan de farangs!

wachtlijst voor Mae La Crab Khrapao

Na 3 weken rondtoeren en alleen maar restaurant-eten is het fijn dat we in Hua Hin weer zelf kunnen kokerellen. Soms een pizza of karbonade met gebakken aardappeltjes (zoals eerder gezegd zijn westerse ingrediënten waanzinnig duur...), maar meestal pak ik m'n map met recepten van Pailin Chongchitnant en haar collega's. In combinatie met de YouTube filmpjes op de iPad op het aanrecht lukt het vaak om een nieuw gerecht in elkaar te flansen. Het is alleen al leuk om alle bijzondere ingrediënten op de markt en de supermarkten te zoeken ( zoals de dragon beans, de gezouten vis en de Vietnamese pittige worst voor de yum moo yor). Zo waren de 2 gerechten met de Mama instant noodles - heel populaire gerechten in Thailand - allebei erg lekker en ook in Nederland makkelijk te maken.


Tijdens één van de wandelingen door Bangkok belanden we voor een lunch hapje in een restaurant met maar een stuk of 6 tafels en een paar mooie stukken crispy pork in de etalage. Een paar van de tafels zijn bezet door een clubje jonge dames die een berg "tuinafval" aan het schoonmaken zijn. Met behulp van Google Translate komen we er achter dat het een berg watermimosa is: een waterplant gekweekt voor de jonge scheuten en bladeren, er blijft uiteindelijk maar weinig over van die enorme berg. Één van de dames maakt er uiteindelijk een heerlijke roerbakmaaltijd met crispy pork en een een kommetje witte rijst van!


OP onze laatste dag in Bangkok gaan we op zoek naar "Phed Mark", het restaurant van Mark Wiens, de foodblogger uit Bangkok. In het restaurantje van niets (zitplaatsen voor 10 gasten) serveren ze alleen pad krapao in 9 versies en 5 pittigheid niveau's. Ik kies voor de zure worst uit de Isaan en medium signature pittigheid level. Dat laatste hadden we ietwat onderschat, zodat we nog ruim een uur met een heftige brand in onze monden rondliepen... Wel een mooie afsluiter van de trip!


(overigens hebben we de avond voor vertrek in de Sports Bar in het Novotel Hotel op de luchthaven nog van één bijzondere krapao-versie genoten. Kleine hamburgertjes met krapao-burgers, holy-basil saus en kousenband plus na 7 weken eindelijk weer 'ns frietjes...)



Tot slot - om nog eens watertandend terug te kunnen kijken - hieronder een paar home-cooking hoogtepunten uit de eigen keuken in Hua Hin...







de Yum Mama , salade met
Mama instant noedels als basis




No comments: