Saturday, December 7

het bekendste gerecht van Thailand.....

Zo tegen het einde van de 5 weken hier moeten we de koelkast "leeg-eten". 'n Mooie gelegenheid om Tom Kha Kai te maken! Zoals je zult zien 'n fluitje van een cent; alleen even naar de toko voor de ingredienten en mik de boel maar bij elkaar.... (die 2 hele kleine rode pepertjes (bird's eye chillies) op de knoflook in de kom komen uit de tuin van onze overbuurvrouw; pas op, ze zijn heeeeel heet!)




Tom kha kai
(Thaise kokossoep met kip / voor 2 personen)

Ingrediënten
  • 2 dl kokosmelk (blik)
  • 400 cl kippenbouillon
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • 3 cm verse gember in plakjes
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 2 stengels citroengras (gekneusd en in korte stukken)
  • 2 rode of groene rawits (pepertjes) fijngesneden
  • 2 limoenblaadjes in tweeën gescheurd
  • 1 limoen (het sap)
  • 200 gr kipfilet in dunne plakken
  • een paar champignons in plakjes
  • 1 el nam pla (vissaus)
  • beetje versgehakte koriander/Thaise basilicum
  • zout
Bereiden
Breng de kippenbouillon aan de kook met de sjalot, knoflook, gember, citroengras, rawits en limoenblaadjes en laat op zacht vuur 15 minuten trekken. Voeg dan de kokosmelk toe en breng weer aan de kook. Breng op smaak met zout en doe de kip en de champignons erbij. Dertig seconden later is de kip gaar. Voeg het citroensap en de nam pla toe, bestrooi met koriander/ Thaise basilicum en serveer. De niet eetbare dingen (citroengras, gember en limoenblaadjes)vis je aan tafel uit de soep of uit je mond.


Voor de couleur locale kopen we aan de rand van de overdekte markt bij de plaatselijke "Malle Pietje"  'n paar typisch Thaise serveerschalen; maakt de maaltijd wellicht nog iets meer Thais. 't Zal nog wel 'n hele toer worden om die dingen in de koffers te krijgen.... (ze zijn gemaakt van aluminium en wegen dus  bijna niets!)


1 comment:

Loes said...

Hallo,hallo,
Geen soep voor gerecht voor mij, ik lust geen kokos.
Zo komen we steeds meer te weten wat ik wel of niet lust.
Maar wat een mooie serveer schalen, leuk als je die op tafel zet. Je doe gewoon je vuile was in de schalen kunnen niet indeuken. En thuis even afwassen en je kan ze weer gebruiken.
Ik ga weer naar de foto's, ik zit er van te genieten.

Liefs Loes.