Friday, January 4

regenwoud aan de Caribische kust


Alle reisgidsen die we hebben gelezen vinden San José geen bezoekje waard; wij hebben er ’n middagje rondgewandeld en vonden het toch leuk om de sfeer te proeven, de grote overdekte markt te bezoeken, over pleintjes te kuieren…. Opvallend is dat de Amerikanen, nadat ze vanuit Costa Rica de ‘rode rakkers’ in Nicaragua hebben bestreden, nog steeds het straatbeeld bepalen; alle fastfood ketens zijn hier rijkelijk vertegenwoordigd. Eten in Costa Rica doe je echter  in ‘n soda en daar eet je dan bij voorkeur ‘n casado (’n soort dagschotel met rijst en bonen, vlees, kip, of vis, salade en gebakken banaan, rijkelijk besprenkeld met ‘salsa lizano’). We laten het fancy restaurant in ons boutique hotel dus links liggen en gaan om de hoek bij de befaamde Soda Tapia buiten eten!  En dat voor maar 10.000 colones…..
 (€ 14)  ¡Muy Rico!


De volgende ochtend worden we al voor dag en dauw opgehaald voor de tocht naar Tortuguero National Park; ruim 3 uur dwars door het Parque Nacional Braulio Carrillo en de bananenplantages van Chiquita, met ’n stop voor ontbijt bij Roberto’s in Guapiles (gallo pinto!) en 2 luiaards hoog in de bomen. Tortuguero is niet via het land bereikbaar, dus het laatste uur varen we over de rivier richting Caribische kust.  Prachtig tropisch regenwoud; krokodillen, kaaimannen, luiaards,  allerlei apen en ontzettend veel soorten vogels. Ook weer heerlijk “hot & humid”!
 ’s Middags bezoeken we het dorpje Tortuguero en het strand waar zeeschildpadden nesten hebben gemaakt; volgens gids Chito kunnen uit verschillende nesten elk moment kleine schildpadjes komen die vervolgens naar de zee rennen. We geloven er niets van; volgens de reisgidsen zijn we daarvoor in het verkeerde seizoen…..
In deze regio valt gemiddeld 6000 mm regen per jaar; tijdens de eerste boottocht (in 'n open bootje) op vrijdag krijgen we dan ook een paar millimeter op ons dak. De grond is zo zompig dat  - tijdens de zoektocht naar de pijlgifkikker – onze (geleende) rubberen laarzen bijna verdwijnen in de blubber…. Op de foto lijkt ’t heel wat, de meest giftige kikker ter wereld, maar in werkelijkheid is-t-ie niet groter dan 1 cm! Voor de zekerheid maar flink ingezoomed.


Vrijdag varen we ’s ochtends en ’s middags ’n paar uur door het Parque Nacional en zien van alles aan ons voorbijkomen. Veel watervogels, waarvan we de namen maar weer snel vergeten  (sorry Ans en Cor; maar wij hoeven ’s avonds niet te “lijsten” …) Daarnaast 3 maal daags ’n uitgebreide maaltijd, dus we zullen thuis echt aan ’n dieet moeten gaan denken. De Manatus Lodge is 'n idyllische plek met 12 kleine huisjes pal aan de rivier; aan de overkant van de rivier 'n smalle landtong (met nog 'n paar lodges) en daarachter de Caribbean Sea, zodat we de hele dag de branding horen bulderen.'s Ochtends worden we wakker met de geluiden van tropische vogels en het geschreeuw van de brulapen. Morgen varen we al weer terug landinwaarts en krijgen in Guapiles de huurauto waarmee we de volgende 2 weken rond gaan toeren. Na onze slechte ervaringen in Namibië schijnen de wegen hier ook niet geweldig te zijn; we krijgen dus weer ‘n 4WD! (overigens hebben we van Alamo ’n charmant aanbod gekregen voor ’n huurauto in Houston later deze maand; de schade lijkt  mee te vallen)


1 comment:

Loes said...

Hoi, boy 's wat was het weer een leuk verhaal.
De kleine giftkikker lijkt wel een grote giftkikker .
Kan me niet voorstellen dat hij maar 1 cm klein is.
Maar om te zien is het wel een mooi beestje hij heeft een mooie kleur.
De foto's ga ik gauw weer bekijken.
Veel plezier weer verder.

Groetjes Loes.