Thursday, February 17

Valencia

Ruim 4 uur rijden naar het zuiden ligt Valencia. De provincie Valencia is blijkbaar een zeer vruchtbare regio en staat bekend om de sinasappels; boomgaard na boomgaard en ze vallen als rijpe appeltjes uit de bomen dus het is de hoogste tijd om te gaan oogsten. Aan de kust liggen uitgestrekte rijstvelden; naast de Paëlla Valenciana kent de lokale keuken dan ook verschillende andere rijstgerechten. Ook verschijnt hier de grote zwarte “Osborne- stier” weer in het landschap, het enorme ‘reclamebord’ voor de sherry zie je niet aan de Costa Brava. Niet alleen hierom een volstrekt ander- meer Spaans - landschap dan in Catalunya.



De stad Valencia (3e stad van Spanje) doet qua uitstraling en sfeer niet veel onder voor Barcelona. Ook hier een prachtige oude stad (met schitterende overdekte markt) en daarnaast zeer bijzondere moderne architectuur met als hoogtepunt de “Ciudad de las artes y ciencas” (stad van de kunsten en wetenschappen) Dit deel van de stad met een aantal futuristische – Startrack-achtige – gebouwen geeft vooral ’s avonds met de verlichting verbijsterende beelden.
Ook veel prachtige winkels en restaurants. Bij ‘El Corte Ingles’ vieren ze toevallig de “twee dolle dwaze dagen” en scoren we voor ’n prikkie een brander voor de crema Catalan. Nadeel van het ‘grootsteedse’ is dat je hier voor 21.00 uur ’s avonds eigenlijk niet aan tafel kunt. We belanden daarom in een Amerikaans BBQ-restaurant en laten ons de ribs goed smaken. We besluiten de paëlla op een later moment te eten… We logeren in een onlangs gerenoveerd hotel ( van de Medium Hoteles-keten) met strakke meubeltjes en moderne materialen en kleuren. Ze zijn helaas vergeten de muren aan te pakken; die zijn nog steeds zo dun als bordkarton!



Onderweg naar Torrevieja kunnen we op de boulevard van Altea dan toch aan de paëlla. Ook deze kustplaats - vlak naast Benidorm – leeft van de overwinterende bejaarden uit het noorden. En hoewel het zonnig is , is het nog wel fris, maar de ouwetjes hebben hun korte broeken al uit de koffer gehaald….

No comments: