Monday, November 12

spicy & wet


Ondertussen is het al weer een week geleden dat we onze intrek hebben genomen in Villa Lisa, we zijn nu inmiddels voor de vijfde keer in Summerland. De eerste paar dagen voornamelijk niets gedaan; gezwommen, gelezen en boodschapjes gedaan. 

Dat was een mooie manier om te wennen aan de Tropen, de jetlag weg te slapen en de darmen weer een beetje op gang te laten komen. (volgens Paul was ’t m’n omelette met oesters op de nachtmarkt, maar ik verdenk de Som Tam – extreem pittige papaya salade – in de foodcourt van Blue Port ervan. Die was zóóó pittig (en ze vroeg nog wel zo lief of ik het spicy wilde hebben; yes, please!), daar brand je alles mee kapot… ’t Lijkt ondertussen weer onder controle! En hij ziet er zo onschuldig uit, hè? (die zwarte dingetjes zijn gefermenteerde krabbetjes; zou ook zomaar de oorzaak kunnen zijn...)

Som Tam

Op vrijdag leek de moesson weer terug te komen; een onweers-/regenbui van bijna 24 uur! De weersverwachtingen gaven wel veel regen aan, en de Thai Meteorological Department voorspelde niet veel goeds voor de zuidelijke provincies, maar ja dat nemen we meestal met een korreltje zout… Dat was deze keer niet terecht! Zelfs de hoofdwegen van Hua Hin waren overstroomd (er was sprake van de heftigste overstromingen in de regio sinds jaren, dus we hebben het dorp maar gemeden.


Toen op zaterdag de laatste druppels vielen hebben we de stoute slippers aangetrokken en zijn naar de markt gegaan. Voor heerlijke zoete mango’s, ’n kammetje kleine bananen (er hangen trouwens ook bananen in de tuin, maar die zijn nog net niet rijp) en m’n favoriete winkeltje “Salma Curry”. ‘Heb geloof ik al eerder dit jonge stel, die met emmers vol met verschillende curries en chilis op de oude overdekte markt staan,  geprezen. Zelfs als je voor € 0,25 massamancurry komt halen blijven ze vriendelijk en wordt ’t prachtig ingepakt. 
En je kan ze – ik denk als enigen op de Chatchai markt – volgen via Facebook en Instagram…. Die twee hebben zich goed in de markt gezet!
Jammer genoeg kunnen we niks meenemen naar huis, want na onze weken in Hua Hin gaan we nog 4 weken reizen en het spul moet gekoeld bewaard worden.

De massaman currypaste had ik nodig voor een heerlijke Massaman Curry met kip, en met deze curry paste was het lekkerder dan ooit! (recept van Hot Thai Kitchen Pailin “Pai” Chongchitnant: https://hot-thai-kitchen.com/massaman-curry/  is erg makkelijk te maken!)



Over in de markt zetten gesproken... Ik krijg de indruk dat de nieuwe koning nu flink aan de weg timmert. Niet alleen zijn er inmiddels bankbiljetten en munten met zijn beeltenis maar ook alle portretten van de oude koning in de straten zijn ondertussen vervangen door de nieuwe (al dan niet gefotoshopt?). Al blijft de oude telkens ook nog veel in beeld! Zo is er in het dorp een tientallen meters lange muur door verschillende schilders voorzien van allerlei portretten en facetten van Buhmibol. Mooi!


Na de zondvloed van het afgelopen weekend is het nu weer prachtig winterweer (al zou de luchtvochtigheid nog 'n stukje mogen zakken...) en hebben we een mooi rondje op Lake View achter de rug. Morgen mogen we - ik zou haast willen zeggen traditiegetrouw - meespelen met de Power Tee wedstrijd op Banyan; gezien het aantal duikboten en pro's dat hier aan deelneemt maken we weinig tot geen kans, maar het is wel een prima gelegenheid om op voordelige manier een rondje op de mooiste baan van de regio (en er wordt zelfs gezegd van Zuid-Oost Azië; ze zijn onlangs weer flink in de prijzen gevallen) te lopen. En ook nog 'ns lekkere Thaise hapjes toe! 'Vind het niet erg om niet in de prijzen te vallen in dit geval...


No comments: