Tuesday, May 5

tornado alley

Day 12 ; van Gallup naar Albuquerque is op zich geen lange rit, maar we gaan “weg van de snelweg” en maken er een volledige dagtocht van! De inwoners van Zuni – ‘n indianen pueblo – is bepaald niet gediend van bezoekers. Overal staan borden met de mededeling dat foto’s maken niet is toegestaan en dat je alleen met een gids de oude zooi mag bekijken… We gaan er maar weer snel van door!

Het El Morro National Monument is juist wel weer ’n leuke verrassing. Een enorme rots met aan de voet een kleine waterbron waar de afgelopen eeuwen de  indianen, hispanics en anglo-saxons op doorreis zich hebben gelaafd en “I was here” in de wand van de rots hebben gekerfd. Ondertussen zijn de inscripties een ‘staatsmonument’ geworden en is dat laatste streng verboden en kan je in de lik belanden plus een boete van $ 100.000 krijgen als je het wel doet. We wandelen langs alle inscripties en klimmen vervolgens de berg op en zien daar op het plateau de ruïnes van een pueblo.


Albuquerque heeft, net als Santa Fé, een klein en gezellig “old historic centre”. Maar sinds kort heeft de stad een heel andere aantrekkingskracht … Sinds de populaire TV-serie “Breaking Bad” en de spin-off “Better call Saul” zich hier hebben afgespeeld komen er veel toeristen af op de stad. Er is zelfs een tour waarbij je met een camper (in de serie wordt een camper gebruikt om de drugs te fabriceren) langs de verschillende locaties rijdt die als set zijn gebruikt! Wij halen bij het visitor centre een plattegrond met alle sets en gaan de volgende dag (Day 13) zelf opzoek naar het huis van Walter White in een buitenwijk van de stad. Nog een heel gedoe, maar we vinden uiteindelijk het huis met een stel andere fans voor de deur. De bewoners worden er klaarblijkelijk gek van en hebben allerlei borden in de tuin staan om de toeristen te waarschuwen van hun terrein te blijven.


Onderweg naar Amarillo (https://www.youtube.com/watch?v=qn0iP1pAr_4 ) rijden we afwisselend over de Interstate 40 en de historische Route 66. We achtervolgen een enorme bui. Vlak nadat we in Adrian het “Midpoint” van de route 66 – precies op de helft tussen Chicago en Los Angeles – hebben bezocht breekt de hel los. Na een paar minuten halen we de bui in en kijken we ietwat ongerust in de achteruitkijkspiegel of er geen slurf uit de gitzwarte lucht tevoorschijn komt. We zijn hier per slot van rekening in ‘Tornado Alley’, dus je weet maar nooit……


Wanneer we vlak voor Amarillo  de Cadillac Ranch bezoeken is er niets aan de hand. Eén of andere kunstenaar heeft hier 10 Cadillacs op een rijtje met hun neus schuin in het weiland gezet. Wonderlijk…! In de loop  jaren hebben de bezoekers een dikke laag graffiti aangebracht en ook ik zet met een restje verf in luminicerend groen m’n “I was here” op één van de auto’s…



Maar ’s avonds in het hotel wordt op TV “Wheel of Fortune” (tja, dat wordt hier nog steeds uitgezonden…) onderbroken voor een weather allert! In Clovis – de stad waar we bijna 2 weken geleden onze eerste overnachting beleefden – raast een tornado rond. De tornado – nu ten zuidwesten van Amarillo – en hemelsbreed maar zo’n 100 miles van hier beweegt richting het noordoosten… De bewoners van Clovis wordt geadviseerd de schuilkelder in te gaan (in de ‘tornado alley’ hebben veel mensen een schuilkelder in de tuin!) Hier maakt André - met de beperkte middelen die beschikbaar waren – nog maar ‘ns een mooie cocktail en we wachten rustig af…..


1 comment:

Loes said...

Bij het vorige verhaal zag dat met die kip er echt niet uit.
Geef mij maar een cocktail van André.

Wat lijkt me dat angstig met die tornado in de buurt.
Maar gelukkig hebben jullie die kunnen " ontvluchten"
Kan ik tenminste jullie verhalen lezen, en de foto's blijven bekijken.
Genieten, genieten, genieten.

Liefs loes.