Friday, November 22

agressief baasje!

‘Heb altijd gedacht dat het Addo Elephant National Park ’n soort Beekse Bergen met alleen maar olifanten is. Is niet zo! Het is een prachtig heuvelachtig park en is qua oppervlakte met 24.000 hectare 10 keer groter dan de gemeente Leiden! En er zijn niet alleen olifanten, maar je kan er de hele Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn) en veel andere diersoorten treffen. Sterker nog, aangezien de kuststrook ook deel uitmaakt van het park hebben ze het hier over de Big Seven en horen de walvis en de grote witte haai er ook bij!

En al voor het donker is hebben we er 4 van de 5 gespot! De luipaarden zijn al jaren niet meer “live” gezien, maar verschijnen nog wel zo nu en dan op de night-cams. Daar rekenen we dus maar niet op! Maar op weg naar onze cottage staat ’n andere auto midden op de weg stil; da’s altijd een goed teken. Even contact zoeken met de bestuurder en hopla de eerste leeuw in beeld. Of-t-ie ons in beeld heeft is onduidelijk, want hij lijkt in diepe slaap te zijn. Opent even z’n ogen en droomt weer verder hoe hij later de koning van het dierenrijk zal worden; met z’n verwarde manen lijkt hij sprekend op Scar, de boosaardige oom van Simba in de Lion King….


We logeren in één van de 11 onlangs gerenoveerde cottages in het Nyathi deel van het park (ook nog ‘ns 13.000 hectare groot). Het huisje heeft een enorm terras met bijna 180° zicht op de omgeving en de vlakte met de drinkplaats. Volgens Blackie – de gastheer van het mooie oord – maken we een kleine kans om een neushoorn te zien op de enorme vlakte beneden ons. (je zou trouwens maar zwart zijn en dan Blackie heten…) En jawel hoor, even later paraderen moeder en kind in de verte voorbij. Met dit schitterende uitzicht ontsteken we de braai en gaan een mooie maaltijd tegemoet. Trouwens ook vanuit het ligbad, vanonder de douche  en vanuit het dompelbad op het terras heb je hetzelfde uitzicht; zo hoef je niets te missen van het spektakel!


Er wonen ook 2 Savanne-zwaluwen onder het dak; ze wachten telkens tot we even opzij gaan zodat ze hun nest kunnen bereiken. Ze zijn voor geen meter bang en zitten op nog geen halve meter afstand op de balustrade te wachten; mooi stel.

Terwijl we eerder die dag bij een drinkplaats naar een grote groep olifanten staan te kijken breekt de paniek plotsklaps los…Een nog jonge olifant komt al klapperend met z’n oren recht op ons afrennen; we staan blijkbaar op zijn paadje (het zogenaamde olifantenpaadje) en daar is het agressieve baasje niet van gediend. Op nog geen meter van de voorportier stopt-ie gelukkig toch nog en ondertussen probeer ik tegelijkertijd met de ene hand de automaat in z’n achteruit te krijgen en met de andere hand een foto te maken… We weten dat je de dieren niet in de weg moet staan (in Thailand gaan ze gewoon met hun hele gewicht op auto's zitten), maar deze kwam een beetje vanuit het niets aangerend. Een minuut of 10 later is m’n hartslag weer redelijk normaal.


Het meest bedreigde dier in het park? De vleugelloze mestkever, 'n kevertje van niks! Het beestje komt bijna alleen voor in Addo en leeft van de olifantendrollen (en met ruim 600 van die beesten present zijn die drollen er voldoende) De mestkevers zijn beschermd en hebben voorrang op alle wegen en dat betekent dus dat je niet over de uitwerpselen mag rijden. Da’s nog geen sinecure omdat de (onverharde) wegen inderdaad bezaaid liggen en je tijdens het rijden ook moet letten op kuilen, hobbels en stenen. Bovendien wil je zo tussen neus en lippen door ook wat rondkijken om dieren te spotten. Nadat ik ooit in Canada dwars over een beschermde schildpad ben gereden heb ik nu heel goed opgelet...


Het is nu echt voorjaar hier en dan geldt het gezegde: "in november leggen alle vogels 'n ei". Tja dat rijmt niet hier aan deze kant van de evenaar... (misschien wel in het Khoisan?) Maar er is wel veel jong spul op de savanne. In de 'main camp' van Addo is een ondergrondse hide; je staat bijna tussen de olifanten bij de drinkplaats. En hoewel we met z'n allen doodstil door dat spleetje zitten te turen hebben ze donders goed in de gaten dat we er zijn en blijven op hun hoede! Slimme beesten.


Als we hadden geweten dat Addo zo geweldig was hadden we zeker 2 nachten geboekt in Nyathi!

1 comment:

Anonymous said...

Wat een leuk verslag