Tuesday, November 26

giraffe in de voortuin!

Terwijl ik dit zit te tikken aan de picknicktafel van ons huisje in het Ko Ka Tsara Bush Camp - vlakbij Beaufort West in het hart van de zinderende Karoo - loopt een groep van zo’n 50 bavianen (ofwel bobbejanen, zoals ze ze hier noemen) foeragerend, vechtend en schreeuwend door de tuin. In het “privat game reserve”, ook al weer zo’n 10.000 hectare groot, loopt van alles rond: wrattenzwijnen, impala’s, hartebeesten en giraffen.
Dit is de enige plek waar we tijdens deze reis giraffen kunnen zien en bij het inchecken wordt gemeld dat ze meestal ’s ochtends tussen 4 en 5 uur langs komen wandelen. Nu ben ik hier al meestal rond die tijd wakker (het wordt om 5 uur licht), dus vol verwachting klopt het hart….


Maar goed, eerst nog even terug naar onze vorige verblijfplaats. Vanaf Addo rijden we in zo’n 2 uur naar Graaff Reinet, in 1786 gesticht door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Er staan dan ook heel wat gebouwen en huizen van Kaap-Hollandse architectuur. Het huisje dat we voor 3 nachten via Airbnb hebben gehuurd is er en mooi voorbeeld van. Een schattig huisje met een klein zwembadje (en braai) in de achtertuin. Prima plek om te bivakkeren! En ook nog ‘ns op loopafstand van restaurants en winkels. 

We hebben even geïnformeerd en het schijnt dat je daar veilig kan rondlopen na het invallen van de duisternis. Toch ’n heel ander gevoel dan in Thailand… Hier geen Thaise glimlach; best wel veel mensen die we treffen zijn nors of zelfs onvriendelijk. Daar tegenover staat dat het wegensysteem in Zuid Afrika weer veel beter is. In Thailand sterven er 75 mensen per dag(!) in het verkeer, in Zuid Afrika worden er 58 per dag(!) vermoord…. Genoeg vergeleken.


Vanaf 2, Park Street is het maar een kort ritje naar de Valley of Desolation en het Camdeboo NP. Het park kan je beslist troosteloos noemen. De stad heeft al in 4 jaar geen drup regen gehad, de grote dam (waterreservoir) is volledig uitgedroogd. Onlangs hebben ze met een stel vrijwilligers alle dode en rottende vissen opgeruimd; het is een triest gezicht. Een vriendelijk lid van de Graaff Reinet Golfclub - we spelen zondag voordat we doorrijden naar Beaufort West 9 holes – meent dat we maar eens terug moeten komen na een buitje. Eerlijk gezegd vind ik de fairways en greens mooi groen en prima van kwaliteit, de rest is uitgedroogd en zo hard als beton. Hij vertelt ook dat de gemeente bid voor regen. 

Volgens mij kunnen ze beter gaan vloeken dan volgt er waarschijnlijk als straf een zondvloed..?!
Het is zo erg in de stad dat er regelmatig geen water uit de kraan komt (gelukkig heeft het huisje een 5000 liter tank naast het huis staan, dus als de kraan er mee stopt zetten we het schakelaartje om en stroomt er weer volop water. Ook werden we gewaarschuwd voor stroomuitval en de lade lag vol met kaarsen; die hebben we gelukkig niet hoeven te gebruiken. Bijna overal staan grote reclame borden om mensen aan te moedigen zuinig met water om te gaan. Zo zijn er strenge regels betreffende het bewateren van de tuin en wassen van de auto. Voor het doorspoelen van het toilet geldt de gulden regel “when it’s yellow, let it mellow, when it’s brown, flush it down!”. Overigens zijn de “dams” rondom Kaapstad weer redelijk gevuld.


We bezoeken ook het “Mountain Zebra National Park” (ruim ’n uur rijden, maar ook hier weer prima wegen); de mountain zebra leeft bij voorkeur in de bergen, dat moge duidelijk zijn, en is vooral herkenbaar aan de roodbruine neus. Het park staat bekend als één van de mooiste en rustigste parken van het land en de leeuwen maken het rondrijden extra spannend, ook al zie je ze uiteindelijk niet…. Prachtige rit door de bergen gemaakt.

(Heb even het schrijven onderbroken; er loopt een giraffe door de voortuin! Vanochtend vroeg rond 6 uur – we hadden net koffie gemaakt – liepen er een stuk of wat van die prachtige beesten over de toegangsweg. Kikken!)


Het huisje in Ko Ka Tsara is geweldig; gloednieuw, leuk ingericht en mooie braai op het terras. En jawel, net als in Hua Hin komt er een zwarte hond aangelopen, zodra  er heerlijke luchten vanaf de braai het terrein over gaan… (kennen jullie Blackie van Kees nog..?) Ze hebben een paar leuke hikes uitgezet op het terrein (hier geen roofdieren) en een heerlijk zwembad. Water in overvloed uit hun eigen bron. De sproeiers staan de hele dag aan; het is een groene oase in de droge Karoo.

Doen lekker rustig aan en heb tijd om wat te experimenteren met de braai. M’n eerst ‘braaibroodjies’ op het vuur gelegd  (eigenlijk ’n ordinaire tosti met tomaat ui en chutney, maar een razend populair bijgerecht), een ‘spatchcock chicken’ in het rooster geklemd en vanavond gaan we de ‘skilpadjies’ (lamslever omhuld met netvet; uiteindelijk zien ze er uit als schildpadjes) proberen.


De temperatuur gaat ondertussen richting dik in de dertigers en morgen gaan we waarschijnlijk de 40°C halen. Laten we nu juist dan geen airco hebben; we logeren in Stuurmansfontein in een “corbelled house” (zie ‘leuke links’ hiernaast); een huisje gebouwd tijdens de boerenoorlogen, nu een nationaal monument. Maar dus geen stroom, geen telefoonontvangst, geen wifi en in the middle of nowhere. Spannend, maar ook spectaculair; de sterrenhemel die we gaan zien schijnt heel bijzonder te zijn….

No comments: