Saturday, November 16

het kamp

Voor de tweede week van de reis wordt slecht weer voorspeld. Vooral in het oosten van het land gaat het flink tekeer; veel neerslag, overstromingen en tornado’s zorgen zelfs voor dodelijke slachtoffers. Maar ook aan de kust van West-Kaap regent het stevig en daalt de temperatuur zodanig dat ons reisprogramma wat aangepast moet worden. Voor dinsdag staat ons feestje op Fancourt gepland; een dagje golf met Carla (Kagerzoom-vriendin) en Koos (oud-collega) die een huis hebben op het numero uno golfcomplex van het land. We verschuiven de afspraak naar vrijdag, wat de beste dag van de week lijkt te gaan worden. Het zal ons toch niet gebeuren dat de het rondje golf op één van de mooiste banen van Zuid Afrika niet door kan gaan…


Op maandag rijden we niet rechtstreeks van Swellendam naar Mosselbaai maar nemen de scenic route over 2 bergpassen (Tradouw Pass en Robinson Pass) en dwars door het ruige landschap van de Kleine Karoo, langs een paar weinigzeggende dorpjes. Bijna iedereen die deze route 62 rijdt maakt een tussenstop bij “Ronnies Seks Shop”. Oorspronkelijk was het gewoon “Ronnies Shop”, maar omdat dat voor geen meter liep hebben z’n vrienden er het woord “Seks” aan toegevoegd. Nu stoppen busladingen vol voor foto’s van de kroeg (het plafond hangt vol met bh’s en slipjes) en een versnapering. ’n Mooie onderbreking van de rit door de woestijn.

Het veelbelovende Airbnb huisje op de heuvel in Mosselbaai heeft inderdaad het in de reviews geroemde grote balkon met fantastisch uitzicht over de stad, haven en de baai, maar verder is het onze eerste Airbnb-ervaring met flink wat mogelijke verbeterpunten. Maar afijn, het grijze en regenachtige weer zal één en ander ook wel beïnvloeden… Helaas moeten we hier ook de plannen veranderen; de ruim 13 km lange St Blaize Hiking Trail – over de rand van de kliffen – moeten we inkorten tot een zeer bescheiden wandeling. Zolang het droog blijft wandelen we vol goede moed westwaarts, maar wanneer het dan uiteindelijk toch gaat regenen moeten we met een vaartje en toch ook veel beleid  terug aangezien de rotsen spekglad worden…


Het ritje van Mosselbaai naar “JustFor2- cottages” bij het Wilderness NP duurt maar ’n uurtje, met ‘n tussenstop bij de Garden Route Mall (een enorm winkelcentrum zoals je ze zo vaak ziet in de USA) voor de fouragering en een heerlijke Italiaanse lunch in het dorpje Wilderness.
Greta, de Vlaamse gastvrouw van JustFor2, ontvangt ons met veel enthousiasme en vertelt honderduit over de omgeving. Ook de Knysna Lourie – een  prachtige kleurrijke vogel die alleen hier voorkomt – komt ter sprake en ze laat ons via een App op haar telefoon het geluid horen dat het beestje produceert; het lijkt vreemd genoeg sprekend op het gekrijs van de brulapen in Costa Rica.

Al snel blijkt dat alle trails in de omgeving gesloten zijn vanwege de regen (“too slippery”….). Maar we zijn eigenwijs en kruipen onder de afzettingslinten heen. We gaan een klein deel van de “Brownhooded Kingfisher Trail”  lopen en zijn nauwelijks een paar minuten onderweg wanneer we de brulapen uit Costa Rica horen!! Even later zien we 2 loerie’s in de bomen zitten die vervolgens over komen vliegen. Alles gaat helaas te snel om fotografisch vast te leggen… 


De weaverbird die onder ons balkon druk bezig is met het weven van een nest laat zich iets makkelijker vastleggen. Voor de cottage van JustFor2 overigens geen verbeterpunten; die is in alle opzichten top!

Voor de donderdag is ook pet weer voorspeld, maar al bij het eerste ochtendgloren – zo rond 5 uur – is duidelijk dat het een stralende dag wordt (en blijft!); mooi weer voor een wandeling in het Goukamma NR en over het strand van Buffelsbaai. We zijn geen strandliggers en zwemmen is hier om meerdere redenen niet aan te raden. Ten eerste komt het water direkt vanaf de Zuidpool en is het hele jaar door stervenskoud, daarnaast staat er blijkbaar een rare stroming die je binnen de kortste keren de Indische Oceaan in zuigt. De derde reden:


Ben benieuwd wat er in die box zit; wat te doen wanneer je been wordt afgehapt terwijl je ver van het strand zwemt of surft? (een kunstbeen of -arm zal er niet inzitten…) Nee, laat ons maar lekker wandelen.

Ook vrijdag is een schitterende dag; mooier golfweer dan dit kan je je niet wensen! En ‘n mooiere baan dan de Montagu Golf Course op het terrein van Fancourt al helemaal niet. Nou ja, op de de Links na dan… (Fancourt heeft 3 18-holes banen, die in de top 20 van golfbanen in Zuid Afrika staan, binnen haar muren!). 
The Links is de mooiste baan van het land en ook het continent. Daar kunnen zelfs Koos en Carla niet spelen zonder geïntroduceerd te worden en om er lid te worden betaal je $100.000 als aandeel en $60.000 lidmaatschap per persoon per jaar. Trouwens, de meeste topgolfers van Zuid Afrika hebben hier ook een huis, maar die spelen dit weekend bij de Nedbank Challenge in Sun City, iets verderop in Zuid Afrika, en zijn dus hier niet te bekennen helaas.
Een tikkeltje decadent is het wel op “het kamp”, zoals Carla het gekscherend noemt… Mooie ervaring!



No comments: