Wednesday, May 26

be bear-aware!

Aangezien dinsdag weer een druk dagje was (’s ochtends de valley trail (20 km) door en rondom Whistler gefietst en ’s middags 18 holes gelopen op Nicklaus North) zouden we het woensdag - de laatste volle dag met de camper – rustig aan doen. ’t Ritje van Whistler naar Squamish was maar kort (we rijden sinds Illooet op de 99 ofwel de mooie “Sea to sky Highway”) en het RV-park snel gevonden. De jongedame van de tourist information raadde ons aan de wandeling naar de top van de Stawamus Chief te doen, die had ze niet zo lang geleden zelf samen met haar dochtertjes van 6 en 8 ook gedaan. De hike startte vanaf de ‘Shannon Falls’ en begon als ’n prettige wandeling door een prachtig bos maar veranderde al rap in een – bijna verticale – klim over rotsblokken en uit oude boomstammen gehakte trappen, zodat we na ruim ¼ van de klim hebben besloten om te keren. Dit was niks voor 2 ouwe heren van 51……! (dan maar senior-korting bij McDonalds!) De rest van de middag ruimen we de camper op en blijven we binnen in verband met de eerste serieuze regenbui in 3 weken. We houden de omgeving goed in de gaten, want toen we de camper op onze site inparkeerden trapte ik bijna in ’n berendrol; we handelen natuurlijk erg “bear aware” (geen voedsel of anderszins sterk riekende zaken buiten de camper bewaren enz.) maar houden er rekening mee dat er plotseling ’n zwarte beer uit het struikgewas stapt.
Trouwens ook op Nicklaus North was er steeds sprake van dat we beren zouden tegenkomen (“vanochtend nog gezien…”), maar de enige beren die we gezien hebben waren de tee-markers. (de beer is het logo van Jack Nicklaus, bekend golfer en ontwerper van de baan) We speelden samen met John en Greg, 2 bedaagde inwoners van Whistler, en zijn nu dus volledig op de hoogte van de huizenmarkt en wat er zich allemaal afspeelt in dit wintersport-oord. (bijvoorbeeld dat de vuilnisman hier niet langskomt, maar dat je zelf je afval weg moet brengen vanwege de ‘bear awareness’ en dat beren die teveel wennen aan mensen en te opdringerig worden een label in hun oor krijgen en bij ’n volgend incident worden afgemaakt… (zie foto van beer-in-berm bij Whistler; die heeft z’n eerste waarschuwing binnen…) )
Donderdagochtend vroeg leveren we de camper weer in en hebben we de rest van de dag nog voor ’n paar uurtjes Vancouver. Vrijdag vliegen we – via Calgary – weer terug; we horen niets meer over de aswolk, dus we verwachten geen problemen.

No comments: