Friday, May 21

winter....!

We kunnen ons prima voorstellen dat bij een stralende strakblauwe dag de Icefields Parkway adembenemend zal zijn; wanneer wij ’s ochtends vroeg – bij ’n temperatuur van rond het vriespunt – vanuit Lake Louise vertrekken naar Jasper is een aantal hoogtepunten verdwenen in de laaghangende bewolking ofwel onbereikbaar door ’n dik pak sneeuw. Ach ja, je kunt niet altijd mazzel hebben met het weer….. Toch blijft er voldoende spectaculairs over om te genieten. Bovendien is er weer ‘n beer ontwaakt uit z’n winterslaap en staat de teller nu dus op 3. Onder barre omstandigheden (motsneeuw en een snijdende ijskoude wind) klauteren we naar de onderrand van de Althabasca gletsjer en zien de meer gefortuneerden met speciale sneeuwmobielen de gletsjer oprijden en op de gletsjer wandelen…. (wij besteden ons fortuin later in Jasper aan een kartonnetje Canadese Wijn (“Naked Grape”) en een fles Bokma; vol verbazing treffen we hier in - “the middle of nowhere”- in het schap een grote voorraad jonge jenever van Bokma aan…… Helaas wel ruim 2 keer zo duur als thuis!) Halverwege de middag breekt er ’n schraal zonnetje door en wandelen we langs een paar schitterende watervallen en zien we een ‘Bighorn Sheep’ en ‘n ‘Mountain Goat’ (onder het motto; ’n kinderhand is gauw gevuld…..)

De camping in Jasper ligt prachtig in ’n bos; elke site heeft z’n eigen vuurpit inclusief stapeltje brandhout en vanwege de kou stookt bijna iedereen een vuurtje. Er hangt dan ook ’n fijne openhaardlucht tussen de bomen…. Tot op heden is het erg rustig op alle campings, maar vandaag zal dat gaan veranderen. Het komend weekend is een zogenaamd “Long Weekend” (niet vanwege Pinksteren, maar vanwege Victoria Day op maandag) en het blijkt dat half Canada tijdens zo’n weekend gaat kamperen. Het gevolg is dat we de afgelopen nacht nog ’n plek met stroom hadden, maar de komende nacht moeten verhuizen naar n ‘plek zonder enige voorzieningen….. En ondanks licht aandringen van M. om voor zaterdag en zondag ’n camping te reserveren, vond P. dat niet nodig en zien we dus wel waar we terecht komen….(wild kamperen in ’n groot berenbos….?)
(Bij aankomst op de camping in Jasper worden we nu weer voor een ander beest gewaarschuwd; de “elk” (herten met van die enorme geweien). Die blijken op het moment te kalveren en zijn daarom extra agressief. We krijgen ’n lijstje in onze handen gedrukt met daarop allerlei tips hoe te reageren op ‘n “elk-attack”……)

No comments: