Wednesday, November 25

full moon

Druk, erg druk. Vanaf de stranden van Khao Lak tot aan het hele eiland Phuket is het opeens veel drukker en plotseling ook veel duurder (+ 10% servicekosten, 7% btw; dat hebben we nog nooit meegemaakt in Thailand!)  Op Phuket staan we wanneer we met de auto rondrijden bijna constant in de file en bij alle highlights (zoals bijvoorbeeld 'the big buddha' en de uitzichtspunten) worden er bussen met Russen, Chinezen en Europeanen geleegd; opvallend is dat wij bijna de enigen zijn zonder ‘n selfie-stick… Phuket is wat ons betreft - ondanks de schitterende stranden! - eens, maar nooit meer.

In Patong – het Sodom en Gomorra van Phuket - logeren we één nachtje in de gloednieuwe (en schitterend ingerichte) Holiday Inn Express. De heerlijke binnentuin met idem zwembad is een oase van rust in de hectische stad, qua drukte bijna vergelijkbaar met Bangkok. Maar dat is- na de rustige avonden van de afgelopen dagen – ook wel weer ‘ns leuk! Bovendien volop westerse restaurants en we vinden dan ook een prima pizzeria om Paul’s pizza-wens in vervulling te laten gaan! De tent wordt gerund door een oude Italiaan met nog mooie ‘zwarte lokken’, een hout gestookte oven en een pittige Thaise vriendin die de kassa beheert…


(leuke bijkomstigheid: tijdens onze rondreis door het zuidwesten van de USA afgelopen voorjaar hebben we ook steeds in Holiday Inns gelogeerd en in combinatie met een ’punten-actie’ zoveel ”loyalty-punten” bij elkaar gespaard dat deze nacht en de laatste 3 in Bangkok gratis zijn!)

De laatste 2 nachten op Phuket logeren we in “Casa Blanca”, midden in het oude centrum van Phuket Town. De wijk barst nog van de oude huizen uit de tijd van de tinmijnen en de rubberplantages (sino-portugese architectuur) en is klaarblijkelijk erg populair bij de jonge (rugzak-) reizigers. Veel hippe restaurantjes en winkeltjes. 


Als ik aan de baas vraag naar de historie van het hotel komt de aap uit de mouw: het oude rijst- en suikerpakhuis dat er stond is met de grond gelijk gemaakt en er is een gloednieuw hotel  - in oude stijl – neergezet. Tja…

In tegenstelling tot het boeddhistische noorden is de meerderheid van de bevolking hier islamitisch. Geeft een ander sfeertje (om maar niet te spreken van de oproep tot gebed vanaf 5 uur 's ochtends...) en ‘n ander straatbeeld; hier eten we als ontbijt roti met kipcurry en roti met banaan (plus een lekkere Thai Iced Coffee erbij! http://hot-thai-kitchen.com/thai-iced-coffee/ )


De boeddhistische Thai vieren vandaag Loy Krathong (feest van het licht; vanavond vollemaan!), één van de grootste feesten van het jaar. Onderweg naar Phang Nga hebben we in ’n tempel een krathong  (soort drijvende lampion in de vorm van een lotusbloem, met 3 wierookstokjes, een kaarsje, wat muntjes) gekocht. Die gaan we aan het begin van de avond in de rivier leggen. De wegdrijvende lichtjes nemen het ongeluk met zich mee; de vorige keer plaatsten we de krathong in zee (bij Hua Hin) en die bleef maar terugkomen door de golfslag... Daarna schijnt het feest en het eten los te barsten; alcohol is van staatswege vandaag in de ban gedaan, aangezien tijdens Loy Krathong de meeste verkeersslachtoffers vallen. Wij wandelen – heeeeel voorzichtig – naar de rivier!


1 comment:

Loes said...

Ja hoor het zal niet zo zijn, weer gratis logeren.
Jullie krijgen dat toch maar weer mooi voor elkaar.

O, wat lekker roti ik vind dat erg lekker, haal dat wel eens in Sassenheim in de toko als Gerard een keertje niet thuis is.
Wat een mooie foto van de rode bloem, echt schitterend.

Groetjes Loes.