Friday, November 13

zeven koningen...



Zo rond zes uur ’s avonds is misschien wel de mooiste tijd van de dag (en niet alleen omdat het dan borreltijd is 5555!). Het koelt wat af en is heerlijk stil op de krekels en een paar wonderlijke vogelgeluiden na dan… (eentje imiteert - ook 's nachts helaas - feilloos een knikker die op een marmeren vloer valt!) En het geschreeuw van de tokays (gekko); hij roept inderdaad zijn eigen naam! Ook in Villa Lisa huizen 2 kolossale exemplaren (ruim 25 cm!). De massaman-curry staat inmiddels te pruttelen, Blackie komt weer even checken wat het wordt vanavond, zelfs de poes toont ondertussen interesse. En dan – boem – om tien over zes is het plotseling pikkedonker….

Sinds heel kort heeft Hua Hin er een nieuwe attractie bij; even ten zuiden van het dorp is een – wat mij betreft misschien iets te pompeus - monument opgericht ter ere van 7 vroegere koningen van Siam. Met 7 beelden van bijna 15 meter hoog wel indrukwekkend en druk bezocht. Zoals ik al eens eerder schreef vereren de Thailanders hun koningen als (half-)goden; zo ook de huidige koning. Dorpen en steden hangen vol met enorme portretten en iedereen heeft een foto van de koning en koningin in huis. Ook in Villa Lisa staat een portret op de kast…! Het is bovendien strafbaar om de vorst te beledigen; onlangs zijn er weer 2 lieden om die reden voor een paar jaar in de lik verdwenen.


Binnenkort verjaart de koning (wordt 88) – op dezelfde dag als de oude Klaas – en ter ere hiervan stapt heel Thailand (en de Thailanders in de rest van de wereld) op de fiets. De fietstocht – onder de naam “Bike for Dad” – is bedoeld om de eenheid van alle Thai onder de koning aan te tonen en komt niet toevallig langs het “Erawan heiligdom” in Bangkok, waar onlangs die bom ontplofte…
Het koninklijk paar is ziek en ze verblijven dan ook allebei al ruim een jaar in een ziekenhuis in Bangkok. Zo nu en dan wordt hij in een rolstoel naar buiten gerold om te laten zien dat-ie nog leeft. In Hua Hin worden ondertussen enkele van hun portretten vervangen door portretten van de kroonprins! Een veeg teken wellicht..?!


Ondertussen zijn we ook druk met de voorbereidingen voor onze rondrit van 3 weken door het zuiden van het land. Eigenlijk zijn we daar al maanden mee bezig en we hebben dan ook een paar bijzondere overnachtingsplekken kunnen boeken.

We rijden zondag met het autootje via Chumphon (aan de kant van de Golf van Thailand) en Ranong (aan de Andaman Zee en grensplaats met Myanmar) naar het Khao Sok National Park; naar verluid het mooiste national park van het land en logeren daar 3 nachten in een tent met schitterend uitzicht over het regenwoud. Dan via Khao Lak NP en het gebied dat in 2004 zwaar getroffen is door de tsunami naar Phuket. Dat werd ons door veel mensen afgeraden, maar we willen het toch graag met eigen ogen zien; we logeren maar één nacht in het Sodom en Gomorra (Patong) en 2 nachten in het oude centrum van de hoofdstad Phuket. Via de prachtige kustlijn van Phang Na komen we in Krabi, of liever gezegd iets verderop in Ao Nang. De eerste 5 dagen van december logeren we op Koh Lanta; één van de weinige rustige eilanden in de Andaman Zee, en dan zitten we ook nog aan de rustige oostkust in de hoofdstad in een oude paalwoning boven de zee...



(massaman-curry, zoals het hoort... ik heb het vanavond met een zakje gemaakt!)


1 comment:

Loes said...

Dat wordt weer een mooie reis die jullie gaan maken.
Ik hoop daar wel een heleboel foto' van te zien 555.

Wat grappig dat de hond en de kat jullie komen bezoeken als ze merken dat er gekookt gaat worden.
Hier in Spanje sturen de mensen de katten weg, maar ja dat zijn ook " wilde " katten.
Verder vermaken wij ons prima. Donderdag 9 holes gespeeld op miraflores en toen zijn we 3e geworden, en kregen allebei
een lekkere fles wijn.
Zo dat was het weer ik kijk uit naar de foto's 555
Gr. loes