Friday, November 27

rodondendrons

Het is die avond in Phang Nga groot feest, de avond van Loy Krathong. Vanaf de steiger in de rivier worden honderden kathrongs te water gelaten. Ook die van ons wordt meegenomen door de stroming en verdwijnt rap in de donkerte; helaas gaat het kaarsje uit op het moment suprême... Terwijl dit feest ook is om de godin van het water - aan het einde van het regenseizoen - te bedanken voor het water en excuses te maken voor het vervuilen ervan verdwijnt er dus heel veel (weliswaar bijna helemaal biologisch afbreekbare) rotzooi in. In de supermarkt verkopen ze tegenwoordig zelfs hele kleurrijke krathongs van brood; wel een stuk minder romantisch....


We komen welgeteld 5 andere falangs tegen en een falang met een kathrong in z'n hand is helemaal bijzonder; de Thai vinden het prachtig en we wensen elkaar 'n "loy krathong", zoals wij elkaar bij ons prettige kerstdagen wensen. Er is muziek (we hebben al de hele dag 2 fanfares horen oefenen; één links en één rechts van het Phang Nga Guesthouse, waar we 2 nachten logeren), 'n nachtmarkt en er zijn heel veel eetstalletjes; we proberen allerlei gegrilleerd & gefrituurd en toetjes en sprokkelen zo 'n mooie maaltijd bij elkaar voor zo'n € 3 voor ons tweeën!


We logeren in de 'Panorama Room' (er zijn 6 verschillende kamers), maar hebben helaas niet een echt panorama-zicht op het karstgebergte door de hoge kokosnoot- en bananenbomen. De ochtend na het feest sta ik al voor zessen op om de monniken - elke dag rond die tijd - te zien langskomen voor hun "bedel-ronde". De hele straat (nou ja, het boeddhistische deel dan) is al in rep en roer rond dat uur; er worden tafeltjes geïnstalleerd waarop de etenswaren worden klaargelegd voor de monniken. Die verdwijnen eerst in een nap van de monnik, waarna ze vervolgens in een grote emmer belanden. (en uiteindelijk achter de rododendrons worden geflikkerd...? 5555)
Vervolgens stapt de hele club (3 monniken en 'n paar 'emmer-dragers') in een klaarstaande auto op weg naar de volgende zijstraat. We zijn nu voor de vijfde keer in Thailand; het is de eerste keer dat ik dit ritueel meemaak. Wij krijgen iets later een bescheiden ontbijt geserveerd op het idyllische terrasje voor onze kamer. Top locatie!


Phang Nga ligt midden tussen het kalksteengebergte en aan de prachtige baai met dezelfde naam. Één van de hoogtepunten - midden in de baai - is een moslimdorp volledig gebouwd op palen tegen één van de bergen aangebouwd. Alleen de moskee staat op vaste grond. Er is zelfs een drijvend voetbalveld!

Maar eigenlijk leeft het hele dorp van één klein rotsblok dat bekend geworden is door de James Bond film "the Man with the Golden Gun" (1974). Al van verre wordt er langs de weg reclame gemaakt voor het "James Bond Island" van Phang Nga . We regelen ons boottochtje langs deze 2 highlights (en de rest) al om half acht 's ochtends om zo de grote hordes te vermijden. En dat is gelukt; we komen er als eerste aan, zelfs de souvenirverkopers zijn (gelukkig) nog niet gearriveerd...


1 comment:

Loes said...

Wat zal dat een mooi gezicht zijn geweest al die lichtjes op het water.
Heb je de wekker gezet toen je dat van de monniken wilde zien, of was je zoals altijd
toch al wakker.
Maar het ontbijtje ziet er wel lekker uit met de omelet, boterhammetjes en het banaantje.
Het is wel veel leuker om iets te gaan bekijken waar geen mensen zijn, zo als de rots van Bond, James Bond
Op naar het volgende verhaal.

Liefs Loes.