Sunday, November 16

Parque Nacional Los Glaciares

Donderdag...
...vliegen we zo’n 900 km naar het zuiden en arriveren aan het begin van de avond bij het Design Suites Hotel. Inderdaad erg design, zelfs de keien buiten lijken volgens de regels van feng shui te zijn neergelegd... Het grote raam van onze kamer geeft een prachtig panoramabeeld op het Lago Argentino - het grootste meer van Argentinië - , waar enorme brokken ijs in drijven. Het is hier ruig en leeg; een heel ander landschap dan we tot nu toe gezien hebben. Ook qua weer gaat het er hier meestal ruig aan toe, maar ook hier lijken de weergoden ons goed gezind... (het is overigens wel veel kouder dan we gewend zijn) Het dorp El Calafate – dat dus echt in the middle of nowhere ligt – blijkt een waanzinnig druk toeristendorp te zijn. En al die mensen komen voor de 2 excursies waar dit dorp van leeft; die gaan wij dus ook maken de komende 2 dagen!


Vrijdag...
...staat de tocht per bus naar de gletsjer Perito Moreno op het programma. Met een volle bus rijden we naar de voet van de gletsjer (waar nog veel meer bussen staan....) en lopen dan via een uitgebreid netwerk van paden en ‘balkons’ langs de hele gletsjer. Werkelijk een indrukwekkend gezicht. Hoogtepunten zijn de momenten wanneer na een vervaarlijk gekraak met veel geraas (’n soort vuurwerk) brokken ijs in het meer donderen. Iedereen staat duidelijk te wachten op de grote klapper; die is vandaag niet gekomen. (http://www.youtube.com/watch?v=YLazY-5zxFQ)
We treffen tijdens de trip bij toeval 2 andere koppels die via dezelfde reisorganisatie (Tico) reizen. Het is leuk om te horen hoe idereen op verschillende manieren reist en de reis ervaart. ’s Avonds in Rick’s Parillada (grill restaurant) kunnen we heerlijk samen mopperen over het slechte eten met de 2 nederlanders aan de naburige tafel. (ook deze jongelui zijn weer 4 maanden op pad. Wordt er nog gewerkt in Nederland...?)

(Vandaag is ( nichtje) Pascale jarig; ze wordt 16 en mag dus eindelijk (vind ze zelf) alcohol drinken. Gefeliciteerd met beide zaken, maar luister naar de wijze raad van je oude ooms: “geniet, maar drink met mate”, dat proberen we zelf ook....)

Zaterdag...
....komen de meegebrachte wollen wintermutsen goed van pas. Samen met zo’n 300 medeopvarenden maken we per catamaran een tocht van 8 (!) uur langs verschillende gletsjers. Voor het eerst sinds 4 maanden vindt de kapitein een doorgang tussen de ijsschotsen die al die tijd de toegang tot de Upsala Gletsjer – de grootste – hebben geblokkeerd. Hebben we weer ‘ns ’n mazzeltje! Tijdens de tocht scheren we langs allerlei drijvende “icebergs”, met prachtige vormen en helblauwe kleuren.
De gletsjerwanden (2- 3 km breed en gemiddeld 60 meter hoog!) zien we vanaf zo’n 300 meter, aangezien vallende brokstukken in het verleden voor vloedgolven en omgeslagen toeristenboten hebben gezorgd... Lange tocht, maar zeer de moeite waard.
Morgen halen we een huurauto op en rijden richting El Chalten (in het noorden van het Los Glaciares NP), waar we wandelingen zullen gaan maken naar Mount Fitzroy. Daar even geen internet, dinsdag zijn we weer terug in het Design Suites Hotel, voordat we woensdag - met de bus - weer zuidelijker gaan.

2 comments:

Anonymous said...

Het wordt war eentonig maar wat een schitterende foto's.
Het ijs lijkt wel blauw van kleur.
Maar goed dat jullie de ijsmutsen mee hadden genomen (koud hé).
Dit is iets om nooit te vergeten.
Groetjes Loes

Anonymous said...

vreemd ik stond niet als comments genoteerd. Nog maar even vertellen dat het weer prachtige foto's zijn en het ijs lijkt wel blauw.
Maar goed dat jullie de ijsmutsen bij jullie hadden (koud hé).Dit is iets om nooit te vergeten.
En natuurlijk gefeliciteerd met jullie jarige nichtje van 16 jaar.
Goede raad van de oude ooms.
Groetjes Loes.