Saturday, November 9

tyfoon.....

Alle golfbanen in de omgeving zullen vandaag (vrijdag 8 november) wel gesloten zijn vanwege de tyfoon. Wij hebben gelukkig gisteren ons eerste rondje gelopen (Palm Hills); wel weer even wennen aan de – verplichte – caddies (in Thailand  altijd jonge dames, wiens Engels niet altijd even goed verstaanbaar is, maar die wel perfekt de lijn op de green kunnen aanwijzen) en het spelen in de drukkende warmte. Lek, één van onze caddies, had snel door dat we wel in waren voor ’n grapje en stelde op een par 3 hole (waar we allebei met onze afslag op de green lagen) voor om bij een birdieputt de caddie te belonen met 100 bath (= € 2,50 ) en warempel m’n putt rolde via een onvoorstelbare boog de hole in. Meteen boter bij de vis! Daarna geen birdieputts meer gemaakt…..
Op de weg terug naar huis stond er om de 100 meter ’n agent langs de weg; in eerste instantie dachten we dat het een grote verkeerscontrole betrof. Toen we vlakbij het koninklijk zomerpaleis (midden in het dorp) drommen mensen en rijen militairen zagen staan begrepen we dat de koning in aantocht was. De 85-jarige vorst is niet zo lang geleden - na 4 jaar  verpleging in verband met longontsteking - ontslagen uit het ziekenhuis en komt blijkbaar aansterken aan de kust. Maar hopen voor hem (en voor ons…) dat het weer snel opknapt en de tyfoon in kracht afneemt.


Bij thuiskomst troffen we een bevestiging voor deelname aan de Pineapple Pairs Competition in de inbox! Een paar weken geleden zagen we op Facebook ’n aankondiging van de wedstrijd (4 ball better ball) , die aanstaande zondag op één van de mooiste banen (Banyan Golfclub) in de omgeving gespeeld gaat worden. Aangezien er maar 24 koppels aan deel kunnen nemen (en er hier honderden golfers uit Noord Europa bivakkeren) hadden we bij aanmelding weinig hoop dat we mee zouden kunnen doen. Des te meer omdat de greenfee normaal gesproken zo’n 3000 bath (€75) per persoon bedraagt en we nu per koppel maar 4400 bath betalen, inclusief “koffie met gebak” en buffet na afloop…. Maar dus toch!


Na 4 mooie en bloedhete dagen trekt ’n dag later het restant (?) van ‘n tropische tyfoon vanuit China met veel geraas en héél veel neerslag voorbij. Tuin blank, waterschade aan het huis en uren zonder stroom. Wanneer we later die ochtend naar het dorp rijden zien we de werkelijke schade; veel doorgaande wegen staan blank, soms tot kniehoogte (daar kunnen wij met ons kleine autootje (Honda Brio) niet doorheen…) en enorme bomen ontworteld of afgebroken. ’t Is ’n ravage! We hopen maar dat de net gevulde koel- en diepvrieskast goed geïsoleerd zijn en we de inhoud niet hoeven weg te gooien….
Aan het einde van de middag (10 uur na het uitvallen van de stroom) zitten we  heel romantisch met ‘n kaarsje op de veranda te borrelen; nog geen stroom dus! Godzijdank zijn de drankjes nog net op de juiste temperatuur… Plotseling zien we “kleine puntvormige halogeenlampjes” door de tuin wandelen (en dat komt niet door de wodka); het zijn rupsachtige insecten met een fel lichtje op het uiteinde van de staart. Toch ’n beetje feest dus.  Op het citronellakaarsje na is het overigens pikdonker dus maar vroeg naar bed.


Wanneer we de volgende ochtend wakker worden is er ruim 24 uur geen stroom; nu wordt het echt vervelend (geen airco, geen warm water, geen koffie…) en gaan we de inhoud van de koelkast toch  maar weggooien. Pas later in de ochtend schijnt de zon volop en slaat alles weer aan.  Op het internet lezen we over Tyfoon Haiyan; blijkbaar ’n super-tyfoon  (de zwaarste ooit!) die via de Filipijnen en Vietnam later dit weekend onze kant opkomt….

2 comments:

Loes said...

Was er nu een verhaaltje op jullie blog.
Het internet is hier niet echt geweldig.
Ander stuur ik wel mails zo lang ik in La Manga zit, en jullie wat wil laten weten. Kijken of dat lukt.

Loes

Loes said...

Toch gelukt volgens mij
Loes